Španělský národní poklad

Legendární sušená šunka od firmy Cinco Jotas, která je považována za španělský národní poklad, pochází z andaluského městečka Jabugo, kde tradice výroby a zpracování šunky existuje již od roku 1879. Unikátní rituál výroby šunky se dědí z generace na generaci, respektuje znalosti a zkušenosti získané během let a tím zaručuje její vysokou kvalitu. Šunka je vysoce ceněna pro svojí jemnou texturu, bohatou a lahodnou chuť a vysoké procento zdravého tuku.

 Cinco Jotas a její národní poklad

Iberské plemeno prasete

Naprostým základem kvalitní a jedinečné šunky jsou vzácná stoprocentní iberská plemena prasete, která vyrůstají ve volném chovu a v období tzv. montanery (mezi říjnem a únorem) se přesouvají do volného výběhu v dubových hájích, kde jsou krmena výhradně žaludy, trávou a divokými bylinami.
Před vstupem do montanery se musí váha zvířete dostat na 92 až 115 kg. Během montanery pak musí přibrat minimálně 45 kg. Tuk ze stravy, kterou dostávají prasata před vstupem do montanery zmizí a nahradí ho tzv. zdravý tuk, který prasata získávají konzumací až 16 kilogramů žaludů denně. Pěstitelé propočítávají pečlivě, kolik prasat mohou vypustit do dubových hájů, aby dosáhla požadované váhy. Na každé prase se počítá se dvěma hektary půdy. Prasata celý den prochodí v dubových hájích a hledají žaludy a byliny, které jsou pak zárukou jedinečné chuti šunky.

Iberské plemeno prasat volně se pasoucích v dubových hájích

Jedinečná kvalita

Kvalita šunky závisí na celém procesu zpracování, který vychází z letitých znalostí a zkušeností děděných z generace na generaci. Cinco Jotas má k dispozici rozsáhlý tým veterinářů a zemědělských techniků, kteří se věnují studii, kontrole a péči o iberská prasata. Šunka se zpracovává tradičními procesy, které zůstávají neměnné od roku 1879. Během procesu sušení se ručně kontroluje množství vody obsažené v šunce. Šunky se pečlivě rozvěšují tak, aby skrze ně mohl proudit vzduch, často se převěšují, kontroluje se teplota a vlhkost. Celý proces je pečlivě hlídán. Při konzervaci šunky solí se používá přírodní sůl z Atlantického oceánu.
Také postup krájení šunky je velmi důležitý. Šunka se krájí velmi pomalu dlouhým a ostrým nožem. Pomalý řez šunky zabraňuje možnému tření a přehřátí šunky a tím zachovává její neměnnou kvalitu. Šunka z iberských prasat bývá někdy označována jako pata negra. Toto označení odkazuje na barvu prasečích nehtů, které jsou černé u iberských prasat, ale bílé u většiny tradičních vepřových plemen.

Vynikající účinky na zdraví

Sušená iberská šunka je oceňovaná kromě své mimořádné chuti a vůně také pro své jedinečné účinky na zdraví. Poskytuje tělu proteiny, fosfor, vápník, železo, hořčík a kyselinu listovou. Nejdůležitějším tajemstvím zdravého vlivu je ale překvapivě tuk, který se u iberského plemene prasat ukládá mezi svaly. Přirozený tuk získávají prasata během montanery ze žaludů. Tuk ze žaludů, kterými se prasata krmí, je plný zdravých mononenasycených olejů s vysokým obsahem kyseliny olejové. Z toho důvodu Španělé někdy označují iberská prasata za chodící olivovníky. Ve výsledku je pak šunka protkána zlatavými vlákny tuku, který v sobě udržuje chuť žaludů a dodává tak šunce vynikající aroma. Obsažené vitamíny B a omega 3 mastné kyseliny zlepšují činnost srdce a napomáhají tak snižovat riziko srdečních onemocnění a vysokou hladinu cholesterolu. Šunka má nízký obsah soli.

Uchování a servírování šunky

Šunku je nezbytné skladovat v lednici. Konzumovat šunku je pak dobré při pokojové teplotě,  tedy při teplotě cca 20-24 °C. Šunka je nakrájena v balení na tenké plátky a tím se co nejlépe uchovává její vůně a chuť. Před konzumací balení šunky otevřete a nechte šunku dýchat. Můžete také ponořit neotevřené balení do horké vody na dobu 30 sekund. Tím zůstane zachována rovnováha mezi chutí, vůní a texturou. Šunka si zachová svou barvu a průhlednost a zároveň plátky půjdou od sebe dobře oddělovat. Šunku pak také nechte chvíli dýchat. Podává se na rovném talíři, aby se tenké plátky šunky daly dobře nabírat.

Plátek sušené iberské šunky od firmy Cinco Jotas

Zůstaňte s námi v kontaktu!

Zadejte svůj e-mail a získejte jako první aktuální informace, zajímavé tipy a inspiraci.