Přírodní aktivní složky obsažené v produktech pro zdraví a dokonalou krásu

Mořská sůl

Jednou z nejvýznamnějších charakteristik laguny Mar Menor ve Španělsku je její vysoký obsah soli.

Právě sůl z laguny je obecně známá a velice ceněná součást naší kosmetiky. Obsahuje velké množství minerálních látek jako např. jód, brom, selen, draslík a sodík. Používá se hlavně pro čištění a peeling pokožky. Přidává se i do koupelí, kdy stimuluje krevní oběh a napomáhá vyplavovat toxiny z organismu. V hloubce pokožky na sebe sůl váže vodu a tak pokožka zůstává hydratovaná a vláčná. Dokáže zmírnit některé zdravotní problémy a má antibakteriální účinky.

Aloe Vera

Aloe Vera je jednou z nejkompletnějších a široce používaných léčivých rostlin s četnými blahodárnými účinky. Díky své schopnosti pronikat hluboko do všech vrstev kůže podporuje vylučování toxinů a usazenin, které ucpávají její póry.
Léčivou schopnost má polotekutý gel uvnitř listů rostliny. Obsahuje řadu živin, jako vitamíny, minerály, mastné kyseliny, polysacharidy, aminokyseliny a enzymy, díky kterým se kožní buňky regenerují a rozmnožují a tím dochází k celkové tonizaci pokožky. Aloe Vera napomáhá správné hydrataci, pružnosti a hladkosti pokožky.

Kyselina citronová

Tento mocný antioxidant, který se převážně nachází v citrusových plodech, je jedním z nejčastěji používaných antioxidantů v přírodních kosmetických přípravcích. A není divu, protože výrazně zlepšuje proces čištění kůže. Kyselina citrónová je velmi účinná v případě akné či ucpaných pórů. Přímo také odstraňuje odumřelé buňky pleti a tím redukuje jemné vrásky. Pleť bude rozzářená a vyčištěná.

Čekanka

Čekanka je běžně používána v kuchyni pro přípravu salátů a různých pokrmů. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů jako např. vitamín C, karoten, fosfor, vápník, hořčík a železo.
Její použití v kosmetických prostředcích je různé, ale nejvíce se používá pro své protizánětlivé účinky na kůži obličeje a těla. Redukuje nedokonalosti pokožky a vrásky. Díky svým přírodním antioxidačním účinkům zabraňuje stárnutí buněk. Čekanka je vynikající pro odstraňování kožní vad, jako jsou skvrny nebo problémy související s akné.

Caesalpinia Spinosa

Jedná se o léčivou rostlinu běžně známou pod jménem tara. Trnitý keř či menší strom pochází z Peru a dorůstá do výšky dvou až pěti metrů. Rostlina dobře snáší sucho a je bohatá na taniny. Používá se jako barvivo. Má antioxidační a bělícími účinky, působí jako antiseptické a konzervační činidlo.
Léčitelé v Peru používají rostlinu tara pro snížení horečky, při nachlazení a žaludeční bolesti. Farmaceutický průmysl využívá léčivé vlastnosti rostliny v mnoha oblastech, zejména při léčbě popálenin.

Olivový olej

Pozitivní vlivy olivového oleje na zdraví vnitřního organismu jsou nesporné. Olivový olej obsahuje velké množství vitamínu E, beta-karotenu, vápníku, železa a antioxidantů.
Účinky jeho vnějšího použití jsou ale stále nedoceněné. Vzhledem k jeho přirozenému původu jsou panenské olivové oleje, bez chemických přísad a ošetření, vynikajícím produktem pro ošetření pleti. Olivový olej je také doporučován pro péči o vlasy, obličejové masky a krémy, které posilují pokožku. Dodává mimořádný lesk vlasům a zlepšuje tón pokožky. Má vynikající zklidňující schopnosti a skvěle regeneruje sluncem popálenou kůži.

Ricínový olej

Vlastnosti tohoto oleje jsou nesčetné, pokud jde o léčebné použití v případech suché nebo šupinaté kůže, ekzémů, oparů nebo dokonce ran či povrchových popálenin. Je to jeden z mála olejů, který je určen pouze pro vnější použití kvůli silným projímavým účinkům. Je běžně přítomný v kosmetických přípravcích, jako jsou mýdla, šampony a vlasové gely pro zajištění zdravých a hedvábných vlasů. Má silné posilující a vyživující účinky. Pokožku do hloubky hojí a vyživuje.
Je vynikající pro suchou pleť, kdy pomáhá zadržovat v pleti vlhkost. Chrání kůži před vráskami a známkami stárnutí. Minimalizuje známky únavy obličeje, jako jsou kruhy pod očima.

Mandlový olej

Mandlový olej je bohatý na minerály jako draslík, vápník, hořčík a vitamíny A, E a F. Má silné regenerační a protizánětlivé účinky. Používá se hlavně pro ošetření citlivé a suché pleti, která je náchylná k červenání, svědivosti nebo olupování. Rychle se vstřebává, nezanechává na pokožce pocit mastnoty, neucpává póry a vytváří na ní jemný ochranný filtr. Posiluje a vyživuje kůži, zmírňuje drobná poranění a strije na kůži. Díky vitamínu A a jeho antibakteriálním složkám dokáže zmírnit akné. Dodává pokožce lesk, zklidňuje jí a vyživuje. Napomáhá při ošetření pleti spálené sluncem.

Chilli paprička

Orientální medicína přiřazovala chilli papričce velký význam pro zdraví. Tato rostlina si pozornost určitě zaslouží, protože díky svým vlastnostem a příznivým účinkům působí jako silné antivirotikum proti nachlazení a chřipce. Používá se ve velké míře i v kosmetice, přidává se do tělových mlék, gelů, šampónů a emulzí. Má exfoliační a tonizační vlastnosti.
Pálivost způsobuje kapsaicin, rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení, přispívá k podpoře krevní cirkulace a tím způsobuje pocit pálení a tepla. Kapsaicin obsažený v krémech zmírňuje bolesti svalů a kloubů při revmatismu a zánětlivých onemocněních šlachů a vazů.

Včelí vosk

Včelí vosk je včelí produkt, který vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včel. Obsahuje řadu vitaminů s vynikajícími změkčujícími, hojivými, protizánětlivými a zvlhčujícími vlastnostmi. V kosmetice je v hojné míře přidáván do make-upů, krémů, výživných směsí, rtěnek, tonik a obličejových masek.

Používá se pro ošetření a čištění citlivé pokožky, protože nezpůsobuje podráždění pleti. Má výborné zvláčňující účinky, vyživuje a hojí rány. Má vynikající protizánětlivé, antibakteriální a protivirové účinky, kterých se využívá při předcházení a ošetření kožních infekcí. Díky obsahu vitamínu A přispívá k regeneraci a hydrataci kožních buněk.

Hořčík

Hořčík je nepostradatelný pro veškeré metabolické procesy, které v těle probíhají. Zlepšuje proces využití kyslíku buňkami, udržuje buňky zdravé, zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Má nezastupitelnou úlohu při obraně vůči stresu a uvolňuje stažené svaly. Svým uklidňujícím účinkem působí blahodárně na zarudnutí a podráždění pleti. Napomáhá vstřebávání vitamínu D získaného ze slunce a tím ji chrání proti slunečnímu záření, zlepšuje cirkulaci krve a hojení. Při dlouhodobém používání hořčíku dochází ke zlepšení stavu pleti. Mizí vrásky, pigmentové skvrny, ekzémy a akné.

Bentonit

Bentonit je druh jílu nacházející se v bahně mořské laguny Mar Menor. Je známý pro své mimořádné léčivé a farmakologické vlastnosti. Kompletně detoxikuje tělo, odstraňuje všechny druhy toxinů a těžkých kovů z organismu a tím napomáhá hojení kožních problémů jako akné a ekzémy. Jeho použití v koupelové soli se také doporučuje pro jeho schopnost zklidnění těla a mysli.

Kaolin

Kaolín je velmi jemný jíl, který je často označován jako “bílá hlína”. Přidává se do našich našich produktů a zajišťuje vynikající hojivý a antibakteriální účinek. Je bohatý na vápník, který způsobuje jeho bílou barvu, dále na zinek, hořčík a křemík. Má vynikající exfoliační účinky, odstraňuje odumřelé buňky, čistí pleť do hloubky a zlepšuje stav pokožky s akné. Je vhodný pro mastnější, ale i pro jemnou a citlivou pokožku. Má zklidňující a vyhlazující účinky pro které je vhodný i pro zralou pleť. Díky velmi snadné aplikaci se velmi často přidává do obličejových masek.

Lanolín

Lanolín je běžně známá přírodní složka, která se velmi často přidává do kosmetických produktů a krémů. Je to ovčí vosk nebo tuk, který se vytváří na ovčí kůži a představuje tak její ochranou vrstvu. Brání pronikání vody na kůži a chrání ovce před nepříznivými vlivy počasí.
Lanolín přidávaný do kosmetických produktů zajišťuje pleti stejný efekt. Chrání ji proti vlivům počasí, vytváří její ochranou vrstvu a vyhlazuje nerovnosti. Váže se v mezibuněčných prostorech s vodou a zajišťuje tak hydrataci pleti. Jeho mírně mastná kompozice umožňuje široké použití při masážních terapiích. Je vynikající při léčbě velmi suché pokožky a to právě díky svým výrazným zvláčňujícím a změkčujícím vlastnostem.

Mořská řasa Lithothamnium Calcareum

Tato řasa načervenalé barvy běžně roste ve vodách Středozemního moře a je mimořádným zdrojem přírodního vápníku. Obsahuje více než 32 stopových prvků jako je jód, selen, zinek, měď, kobalt, chrom a mnoho dalších. Je bohatá na minerály jako vápník a hořčík, vitamíny, rostlinné hormony a aminokyseliny.
Její použití v kosmetických produktech je široké. Často se přidává do přípravků proti celulitidě. Používá se ve formě koupelí, zábalů a obličejových masek pro zlepšení kvality pleti.

Mořská řasa Entromorpha Compressa

Tato řasa je jednou z hlavních složek produktů péče o pleť a tělo z laguny Mar Menor. Má podlouhlé duté listy zelené barvy a často se využívá v asijské kuchyni. Její nejčistší forma, extrakt, se přidává do mnoha kosmetických přípravků a to právě kvůli bohatému obsahu aminokyselin a vitamínů B, C a E. Zabraňuje podráždění kůže, snižuje svědění, zajišťuje elasticitu, posiluje a zklidňuje pokožku.

Mořská řasa Focus Vesiculosus

Tato řasa je vaším velkým spojencem, pokud chcete spálit tuk a zbavit se celulitidy. Řasa je bohatá na aktivní složky, antioxidační vitamíny A, B, C a E. Stejně jako každá jiná mořská řasa je oceňována pro vysoký obsah jódu, který stimuluje buňky k rychlejšímu spalování tuku. Má antibakteriální, diuretické a protizánětlivé účinky. Je to výrazný antioxidant. V kosmetických produktech se využívá jejího silného efektu na zpevnění obličeje a těla.

Mořská řasa Umbilicalis Porphyra

Mořská řasa známá více pod jménem “nori” roste v chladnější, mělké mořské vodě. Její účinky na zdraví ani není možné všechny vyjmenovat a ve východní medicíně je označována jako “zázračná řasa”. Je bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a bílkoviny. Má trávicí a diuretické vlastnosti a hojně se proto využívá pro přípravu pokrmů ve východní Asii. Kosmetika nejvíce oceňuje její bohatý obsah železa, vitamin A a niacinu. Tato řasa je jednou z hlavních složek produktů z laguny Mar Menor. Aktivuje krevní oběh a zpevňuje tkáně.

Mořská řasa Undaria pinnatifida

Tato hnědá řasa, která se nachází v mořské laguně Mar Menor, je často označována jako „dar přírody.“ Je používána jako základní potravina v mnoha východních zemích. Je mocným antikoagulantem (snižuje srážlivost krve), stimuluje imunitní systém a pomáhá při prevenci rakoviny. Je bohatá na minerální látky, zejména vápník a jód. Obsahuje vlákninu, enzymy a rostlinné bílkoviny.
V kosmetice se využívá její nejcennější vlastnost a to čisticí účinek, díky kterému dochází k účinné detoxikaci celého těla. Omlazuje, posiluje vnitřní a vnější krásu pokožky a zajišťuje její pružnost již v prvním týdnu používání.

Zůstaňte s námi v kontaktu!

Zadejte svůj e-mail a získejte jako první aktuální informace, zajímavé tipy a inspiraci.